Комисии, НС, парламент,

След скандала със затъналия в дългове депутат от ДБ: Заплатите в НС – само по банков път

Стигна се до „приятелски огън“ между коалиционни партньори и взаимни нападки по предложението, което беше изненадващо прието в пленарна зала.

Депутатите ще си вземат заплатите само по банков път. Това записаха в новия правилник на парламента народните представители със 131 „за“, без против, а 29 от ДПС и „Възраждане“ се въздържаха.

Изненадващо предложението мина в пленарната зала, след като на заседанието на временната комисия по правилника бе отхвърлено.

До момента депутатите имаха възможност да избират как да получават възнагражденията си дали кеш или по банка, но вече няма да имат този избор.

Предложението бе на „Продължаваме промяната“ и предизвика кратък, но бурен дебат, в който дори коалиционните партньори се опонираха.

„Да покажем пълна прозрачност“, призова за подкрепа на идеята Настимир Ананиев от ПП, като се аргументира, че в противен случай се нарушава закона за плащанията в брой, където сумите кеш могат да са до 10 хил. лв.

„Винаги сме заставали зад това възнагражденията да се плащат по банков път, но за да бъдем коректни, но не знам дали г-н Ананиев е държал „Публични финанси“, но понеже преподавам публични финанси в УНСС, бих му писал много слаба оценка“, заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Той се позова на законодателството, че трудово възнаграждение по писмено искане може да се взема на ръка или да се превежда по банкова на сметка, която работещият посочи.

„Има Сметна палата. Тя може да излезе с доклад. Защо трябва да правите внушения или гол популизъм, защото сте от трибуната ли?“, обърна се той към Ананиев.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на ПП да отпадне изискването т.нар. „пари в плик“ или двете трети от заплащането за депутати да се превежат също само по банков път, но без за това решение да имат парламентарните групи. Те се отпускат на всеки народен представител като бонус, който те могат да харчат за сътрудници, консулт костюми, кафе, цветя и бонбони за родени дни.

„В момента двете трети, са около 3400 лв. Ако парламентарната група вземе решение да даде само 1000 лв. на народните представители от тези пари ще останат 140 хил. лв., които да им се дадат в брой“, пресметна Ананиев, като даде пример, че това може да се случва в ГЕРБ.

„Какви торби с пари, бе г-н Ананиев. Парите се превеждат по банков път. Може би вие искате да си ги вземате в торби. Съжалявам, че си мечтаете за пари в торба“, отвърна му Христо Гаджев от ГЕРБ, а Ананиев му отвърна:

„Не знам за торби, но за сакове чухме за АМ „Хемус“. Някои мечтаят за торби, други си мечтаят за сакове.“

До споровете по въпроса се стигна след казус с депутат от „Демократична България“. По време на заседанието на Комисията по правилника на парламента в сряда Иван Димитров остро се противопостави на предложението на ПП заплатите да се получават само на ръка. Причината за реакцията му, оказва се, е фактът, че той е затънал в кредити за стотици хиляди лева, не иска и да плаща издръжката на двете си деца и бивша жена.

Първоначално като причина за желанието си да получава пари „на ръка“ той изтъкна, че нямал банкова сметка. 

„Тези текстове са противозаконни! Аз искам да си ги получавам в брой! Нямам банкова сметка и не искам да си ги получавам по банкова сметка. Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път“, ядоса се той по време на заседанието на комисията.

Оказа се обаче, че това е лъжа и Димитров има банкова сметка. Народният представител има и кредити за над 430 хил. лв. Той е собственик на два апартамента и гараж в София, ливада в Банско и офис в Разлог. Сред задълженията му обаче фигурира и неплатена детска издръжка за 4500 лв.

- реклама -