След скандала с NEXO: Асен Василев се появи, отрече ПП да има дарения от криптобанката

Бившият финансов министър Асен Василев се появи за първи път на живо пред медиите след избухването на скандала с криптобанката NEXO. Той говори пред журналисти пред сградата на „Дарик радио“, където даде интервю. Пред медиите Василев заяви, че са проверили и ПП, чийто съпредседател е, няма дарения от NEXO.

За разлика от тях, още вчера стана ясно, че бившият им коалиционен партньор ДБ имат дарения от поне петима служители на компанията за общо 100 000 лв.

„Добре за България е да има кабинет, но това, което ни се предлага, е една нова кръгла маса. Партиите, които са докарали страната ни до това състояние, да седнат, да им се даде една индулгенция на принципа „ние вас няма да ви гоним,”

след което да се използват новите партии,

които искат страната да тръгне по нов път, за да се изперат старите“. Така пък Василев коментира политическата криза в страната.

Той изрази убеждение, че „Продължаваме промяната” би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа. Така че който е нарушил закона, да отива във затвора. Ако обаче има такова правителство, ГЕРБ ще намерят причина да не го подкрепят, категоричен бе е Асен Василев.

„Трябва да се запитаме кое е добре за България – да, добре е да има кабинет, защото без него няма как да влезем в Еврозоната, в Шенген. Както и да свършим редица належащи реформи. Другият въпрос обаче е какво ни се предлага като възможност“, посочи още той.

Дали е по-добре да влезем в един коловоз на имитация или е по-добре да минем през малко болка, но да се изчистим веднъж завинаги? Според мен е по-добре да направим второто”, категоричен е Асен Василев.

Той добави, че инерцията на Промяната не е унищожена.

„Тя щеше да бъде унищожена, ако бяхме позволили да се откраднат едни пари от пътното строителство. Това, което стана ясно след четворната коалиция, е че ние този компромис да се договорим с предишните няма да го направим. Това е моментът, в който се мобилизираха всички сили, които печелеха от съществуващия модел. А те не са малко – икономически интереси, канали на оръжие, канали на дрога, внасяне на храни с пестициди. Всички тези хора се почувстваха застрашени и се мобилизираха”, посочи още Василев пред Дарик.

- реклама -