Кирил Петков, Валя Гигова адвокат, Конституционен съд, решение

След седмица става ясно нарушена ли е Конституцията с назначаването на Кирил Петков за министър

Следващата сряда Конституционният съд ще каже противоречи ли на основния закон указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, съобщиха от съда. Спорът за гражданството на Петков ще получи разрешение малко повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори.

Сред документите, изпратени от президентството, министерствата на правосъдието и на външните работи, и от самия Петков, ключовите са два – декларацията му от 10 май, че има само българско гражданство, и сертификат, че е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

На последното заседание на Конституционния съд беше обсъдено и отхвърлено искането на ексикономическия министър да бъде допуснат до лична защита. Съдът се мотивира, че само лица на определени позиции и то при определени хипотези, могат да бъдат конституирани по дела.

По делото становищата предоставиха редица юристи, които се разделиха по въпроса – от кой момент едно лице губи гражданството си – когато го заяви, което при Петков е 21 април, или от от датата, когато съответната държава е удовлетворила искането, което при бившия икономически министър е 20 август.

Според експерти по Конституционно право, ако се докаже, че Кирил Петков е имал двойно гражданство по времето, когато е бил министър, актовете му в това му качество ще могат да бъдат атакувани в съда. Но правителството, назначено от Румен Радев остава легитимно.

- реклама -