След съвета при Борисов: Коалицията е стабилна, управленската програма ще се изпълнява (ВИДЕО)

Цветанов

Коалицията е стабилна, управленската програма ще се изпълнява. Това стана ясно след коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов.

Не зная дали БСП ще участва въобще в парламентарните избори, каза Цветанов по повод бойкота на социалистите. Аз съм провел разговор и с ДПС, и с БСП, подчерта той. „Това е част от политическата култура. Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП“, подчерта Цветанов.

По повод напускането на НС от страна на БСП той коментира:

„Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го ограничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики“.

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента не е решение, заяви от своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП, добави Сидеров. Ще изпълним управленския мандат, категоричен беше той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.

Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет, добави още Каракачанов.

Цветанов: Хубаво е, че ГЕРБ няма авторитарен лидер като Корнелия Нинова

Мога да ви кажа какво се говори в групата и средите на БСП относно исканата смяна на ЦИК. Тази смяна е така жизнено важна за Корнелия Нинова, защото тази комисия е назначена във времето, когато не е управлявала нейната политическа сила. Това коментира Цветан Цветанов по повод обвиненията на левицата, че ГЕРБ иска да наруши закона, за да фалшифицира изборите.

„Това са предложения, направени от Михаил Миков, тогавашен председател на партията с подкрепата на Мая Манолова, която в момента е омбудсман. Сами разбирате, че вътрешните противоречия на БСП винаги излизат като национална тема“, категоричен е заместник-председателят на ГЕРБ.

Според Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова с решението си е принудила всички народни представители да не участват в заседанията на НС. „В момента, ако някой от тези депутати влезе в парламентарната зала, веднага ще бъде обвинен в съглашателство или договорки с ГЕРБ. Това е стягане на политическата дисциплина с един авторитарен начин на управление. Хубаво е, че ГЕРБ няма такъв авторитарен лидер, какъвто е Корнелия Нинова“, смята Цветанов.