След санкциите на САЩ: Прокуратурата се самосезира и образува преписки срещу Божков, Пеевски и останалите

Във връзка с доклада на Министерство на финансите на САЩ ВКС се е самосезирала и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица.

Това обяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Санкционираните са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

„Напълно подкрепяме позицията на САЩ за борба с корупцията, затова е необходим диалог между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт“, подчерта тя.

„По отношение на Васил Божков освен 18 обвинения по различни престъпления са налице и няколко разследвания в специализирана прокуратура. Ще бъде преценено дали предмета на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така тя ще бъде изпратена на спецпрокуратурата. По отношение на лицето Делян Пеевски от страна на прокуратурата през годините са извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, обясни Милева.

По отношение на Манолев, Харалампиев и Томов прокуратурата в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове и делата се намират в съдебна фаза. „Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, допълни Милева.

Тя добави, че пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков.

„Докладът на САЩ вероятно стъпва върху вече извършената работа на българската прокуратурата“, смята говорителят на обвините номер 1.

- реклама -