След решението на Скопие: Нова обща среща, реакции и Заев благодари на Борисов (Обзор)

След решението на Скопие: Нова среща, реакции и Заев благодари на Борисов. Така изглеждаха първите няколко часа, след като парламента на РСМ реши да одобри френското предложение за присъедиянване на страната към ЕС.

Първата реакция на МВнР е, че предстои второ заседание

на съвместната комисия между РСМ и България.

„На 17 юли, неделя, от 10.00 часа в Министерството на външните работи ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония“, съобщават от пресцентъра на външното министерство.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на

изпълнението на Договора за приятелтво, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, допълват от МВнР.

Междувременно бившият македонски премиер Зоран Заев

лично благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за категоричната му подкрепа за евроинтеграцията на РС Македония, съобщава БГНЕС.

„Искам отново да Ви благодаря за Вашата искрена прозападна подкрепа“, каза Заев минути след като македонският парламент подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/. Заев е убеден, че

„двамата с Борисов са свършили голяма работа“.

Бившият македонски министър-председател пожела успех и на двете държави.

В края на месец юни Бойко Борисов призова всички народни представители да последват примера му и да подкрепят френското предложение. На 24-ти юни то бе подкрепено от 170 депутати в българския парламент.

След решението на Народното събрание в Скопие

днес на обяд Борисов „поздрави мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС“.

„Това е процес, който започнахме заедно още през 2017-та година, когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави“, припомни Борисов.

Той подчерта, че по време на българското председателство

на ЕС през 2018, „ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа“.

„Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета“, каза още Борисов.

Политически реакции, след като РСМ

прие френското предложение

Приетото от Скопие френско предложение, стартиращо преговорите за членство в Европейския съюз, предизвика бурни политически реакции.

Поздравления за Република Северна Македония за гласуването, което сега открива бързо пътя на страната за начало на преговори с Европейския съюз. Това написа във фейсбук

председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен,

след като македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС.

Република Северна Македония направи огромна историческа стъпка по европейския си път като прие предложението на френското председателство, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в своята фейсбук страница.

Това е категорична крачка напред по пътя за

членство в Европейския съюз, отбелязва той.

„Философия на ДПС още от началото на 90-те години е членство на страните от Балканите в НАТО и ЕС, за да има мир, сигурност и стабилност в региона“, посочва Карадайъ.


„Собранието на Република Северна Македония днес пише история за бъдещето на Северна Македония“. Това написа в Туитър българският евродепутат Илхан Кючюк („Обнови Европа“), който е постоянен

докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

С 68 гласа френското предложение беше одобрено и вратите към членство на страната в Европейския съюз най-после са отворени, посочва той. „Време е да продължим напред!“, заяви още Кючюк.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в

профила си в Туитър, че Вашингтон подкрепя Северна Македония и Албания по пътя им към Европейския съюз.

Негативна позиция за одобреното френско предложение изрази лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

„Приемането на така нареченото „френско предложение“

 от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени“, коментира председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той посочва, че от „Възраждане“ вече са внесли в деловодството на Народното събрание свое предложение за отмяна на взетото вече решение от българския парламент във връзка с разширяването

на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония (РСМ).

„Вгледано в кризите, които ни влияят ежедневно, голяма част от българското общество не обърна внимание, че при посещението си в парламента на Северна Македония Урсула фон дер Лайен категорично обясни, че преговорният процес няма да включва исторически въпроси, тя заяви и че има македонски език“, коментира Костадинов. Той посочва също, че парламентът на РСМ е приел „френското предложение“, след като в продължение на дни е имало

изказвания на трибуната му, които са изразявали българофобия.

„Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз“, заявява лидерът на „Възраждане“.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено