акцизи, система, БАЦИС, Цацаров, Горанов, Костов, митници, сигнали

След проверка: Няма нарушения в системата за отчитане на акцизите!

Проверка на ДАНС и Прокуратурата установи, че няма данни за извършване на манипулации на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Това стана ясно по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси.

На нея присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

„В доклада на ДАНС и в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение. В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, каза Владислав Горанов и посочи, че данни за подобни манипулации не са налични.

Всички анонси в тази посока би могъл да окачестви като чисто политически провокации за нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие на правителството с премиер Бойко Борисов.

Твърденията, че от лятото на 2016 г. не са предприети никакви действия и системата не е коригирана са неверни.

„Не само през 2016 г., а и през 2017 г. и през 2018 г. продължават процесите по усъвършенстване на системата. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове в нея, не се отрича, но факт е, че всички те са отстранени. А това, че системата работи и е в ползва на българската митническа администрация е безспорен факт. И питам по-добър ли е бил контролът, когато тя не е съществувала?“, коментира още финансовият министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е изнесъл данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС. По думите му събраните в хода на проверката материали са известни и са изложени в протокол, който е достъпен за всички. По думите му няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов уточни, че за петгодишния период, в който БАЦИС работи, е отчетен ръст от 23,1% на приходите от акциз в бюджета на държавата. „През 2012 г. приходите са над 4,4 млрд. лева, а тази година – над 4,9 млрд. лв. Имаме 930 млн. лв. ръст за петте години от началото на работата на системата“, каза още Костов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също коментира, че при проверката е анализирана цялата налична информация, но не са били констатирани нарушения.

- реклама -