След проверка на цените на храните: Постоянно звено ще следи за спекула (Видео)

След проверка на цените на храните: Създава се Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти.

В неговия състав се включват всички,

ангажирани в изпълнителната власт, за да се овладее кризата с цените, да индикираме нелоялните търговски практики, както и генерирането на необосновани свръхпечалби. Това обяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг.

„За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки по цялата верига, като се тръгна от производител и внос, до крайна цена на съответната търговска верига. Ще бъдат

съпоставяне с цените на хранителните продукти

в Западна, Източна, Централна Европа, както и съседни държави, за да има повече бази за съпоставяне“, обяви още той. Съвсем скоро тази информация ще се публикува в платформа, която се изработва – в рамките на десет дни, за да е достъпна до населението и потребителите, коментира още Алексиев.

Направени са над 300 съвместни проверки.

КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение.

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война“, категоричен е той.

Алексиев уточни, че нямат намерение

да се намесват на пазара в сферата на храните.

„Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението“, категоричен е той.

„Налице се редица нелоялни търговски практики,

възникват съмнения и за необосновано високи печалби, както и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите“. Това коментира служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

При 200 от констатираните нарушения става въпрос

за търговски практики. Сред най-честите нелоялни практики са лъжливи анонси „само днес на тази цена“ или „най-ниска цена“, разминаване между цената на етикета на стоката и реалната цена, липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошури, несъответствия в теглото, продукт, невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство, отчете председателят на КЗП Стоил Алипиев.

- реклама -