След протестите полският премиер призова опозицията към диалог

Полският премиер г-жа Беата Шидло призова опозицията към диалог в специално обръщение заради парламентарната криза в страна.

Тя подчерта, че 2016-та бе добра година за Полша и следващата също ще бъде добра. „Необходимо е само покой и по-нататъшна спокойна работа. Ние реализираме нашите задължения, държим на думата си“, изтъкна тя в обръщението, излъчено по националната телевизия.

„В една демократична държава опозицията има голяма ценност. Опозиция по същество рецензира властта, мотивира властта. За съжаление, днес ние нямаме такава опозиция… Струва си да напомним на опозицията, че ние сме един народ, имаме една история и обща история“, изтъкна Беата Шидло. Тя не отрече правото на опозицията да протестира и марширува, но я призова да уважава убежденията на другите.

„Затова искам да призова към отговорност. Отговорност, която е наше общо задължение, обща задача… Може би си струва да се разговаря, никога не е късно да спреш да вървиш по лошия път“, изтъкна тя, добавяйки, че е готова политическите дебати в стана да се опират на диалога.

Криза в Полша пламна в петък, когато парламентът гласува да се ограничи достъпа на медиите до заседанието на Сейма

Разрешено бе само на 5 медии да правят това. В отговор опозицията протестира, дори блокира заседание на Сейма по приемането на редица закони. То се състоя в друга зала, но опозицията оспори гласуванията като нелегитимни. Кризата се прехвърли и извън Сейма, където опозиционният „Комитет за защита на демокрация“ организира протести.

- реклама -