След препоръка на медици да ядем тиквени семки срещу COVID – цената им стигна луканката

Преди седмица от „Пирогов“ публикуваха препоръчителни мерки за служителите при съмнение за коронавирус. Освен прием на медикаменти, сред тях прави впечатление съветът за прием на сурово тиквено семе: „Препоръчително е в ежедневното меню да се включат 50-100 гр. сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).“, пише за тях в инструктажа на „Пирогов“. 

И с тиквените семки за седмица търсенето определи цената, но не в полза на потребителя.

Небелено тиквено семе, насипно, се продава за около 11-13 лв. за килограм. Белените семки, в разгара на сезона на тиквите, стигат 22-28 лв. за килограм – колкото е и килограм луканка.

Продавачите отчитат завишен интерес към тиквените семки, клиентите предпочитат белените, въпреки по-високата цена. Това, което прави впечатление, че цената на българските семки и на тези, дошли от Китай е една и съща.

Тиквените семки са богати на минерали

Те съдържат голми количества магнезий, манган, мед, цинк, и желязо. Магнезият подобрява настроението и съня. Цинкът поддържа имунитета, красотата на кожата и зрителната острота. Манганът е важен за производството на колаген, така че без него няма да имате здрава кожа и кости. Медта осигурява енергия, а желязото помага за доставянето на кислород до клетките.  Само една порция тиквени семки осигурява 14 до 42% от дневната ви нужда от тези хранителни вещества.

Тиквените семки съдържат и антиоксиданти, които са особено препоръчителен елемент по време на вируси.

А именно каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите облекчават възпаленията в тялото и по този начин предотвратяват заболявания.

Тиквените семки ще помогнат и на имунитета ви

Те помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите, но обикновено за разлика от други полезни ядки не причиняват алергии или непоносимост. Тиквените семки помагат за контрол на кръвната захар, те са богати и на здравословни мазнини.

Важно е да консумирате семките сурови – топлинната обработка ще намали полезните вещества, които доставяте на организма си.

- реклама -