осигурителен доход бонуси фирми празници доходи, мерки, българи, Алфа Рисърч

След предложението на ЕК за въвеждане на европейска минимална заплата, ще стане ли тя у нас 760 лева?

„Невъзможно е да се въведе единна европейска минимална заплата. Говорим за това да има ясен единен механизъм, така че минималните доходи да са достатъчни за живот.“ Това каза в сутрешния блок на Нова ТВ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев по повод информацията, че Европейската комисия планира започването на консултации за преминаване към европейска минимална заплата, която да се равнява на 60% от средната работна заплата за съответната държава-членка в ЕС. Европейската комисия твърди, че 110 милиона европейци са заплашени да не могат да получават минимални средства за живот, уточни Радев.

Радев отбеляза, че ако се приеме първоначалното предложение, минималната заплата у нас би се увеличила със 150 лева до 760 лева.

Въвеждането на този механизъм може да увеличи безработицата, коментира Радев. „Нека да видим какво ще е окончателното предложение и как ще се отрази то на местните специфики“, добави той.

Механизмите могат да бъдат различни. Тепърва започват подобни стъпки, коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Като социалисти считаме, че това е една форма на защита на европейския работник. Ние искаме минималната заплата да бъде 60% от средната заплата. На работника трябва да му се даде възможност за справедлив труд, който да му даде възможност да живее достойно. Това е и възможност сивата икономика да изчезне, защото тези доходи ще излязат на светло, посочи социалистът.

Нека да отворим дебата на национално ниво и да се чуят всички гледни точки – и на правителството, и на работодателите, и на синдикатите, отбеляза евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Али.

Трябва да търсим баланса, защото разходите за труд са компонента от конкурентоспособността на бизнеса. Има риск да се увеличи и безработицата. Идеята е не да се караме колко да бъде минималната работна заплата, а да защитим работниците така, че да имаме напредваща икономика, допълни тя.

 

- реклама -