Въпреки, че Рашидов обедини залата в НС: Втори ден без избор на шеф на парламента (Видео + Обновена)

Въпреки, че Рашидов обедини залата в НС: Втори ден без избор на шеф на парламента. За пореден път депутатите не успяха да изберат председател на Народното събрание, след като и четвъртият балотаж завърши без никой от кандидатите да получи 121 гласа.

ДПС потвърдиха, че стоят зад номинацията на Йордан Цонев

за председател на Народното събрание. „Възраждане“ изпълниха заканата си да издигнат непознат кандидат и посочиха Цвета Рангелова. След като няма консенсус за най-възрастният депутат, ние издигаме Кристиан Вигенин, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Десислава Атанасова обяви, че това, което е започнало вчера трябва да приключи. И пожела успех на кандидатите. ГЕРБ няма да издигат кандидат и оставят правото на председател на трета, четвърта или дори пета парламентарна сила.

Ще гласувам за Йордан Цонев, защото не му споменах името,

заяви Рашидов, шегувайки се с пропуска си при изборяването на трите кандидатури.

Цонев събра 102 гласа „за“, против бяха 66, 57 се въздържаха. Вигенин – „за“ 74, против седем, въздържаха се 144. Рангелова бе подкрепена едва от 27 души, 86 бяха против, а 112 се въздържаха. „Български възход“ изпълниха заканата си да не участват в гласуването.

На балотаж Цонев отново събра само 102 гласа

в своя подкрепа, а Вигенин – само 73.

„Първата нощ имате хубава крачка към демокрация, нека да се наспим. Почивка утре в 10 часа на заседание“, даде пореден шанс за търсене на консенсус Рашидов.

Преди това в кратка, но емоционална реч председателстващият заседанието на НС Вежди Рашидов заяви, че тъй като се е споменало нееднократно името му за председател на парламента, той обясни:

„Длъжен съм да кажа нещо, което правя

за пръв път в живота си. Никога не съм слагал пред името си нищо и никакви звания! Ще бъда откровен, защото съм прям човек. Роден съм в кърджалийско село, бил съм в сиропиталище, завършил съм училище с отличен 6.

Академик съм на две държави – като почнете от Франция, та стигнете до Москва. Член кореспондент съм на БАН, където написах открито писмо да не бъда обсъждан за академик. Почетен професор съм на една чужда държава.  Доктор хонорис кауза съм.

Всичко това съм премълчавал и ще ви кажа защо.

Един прекрасен художник, Дечко Узунов, водят го на изложба на Пикасо. И го представят – това е големият български художник, професор, носител на наградата „Георги Димитров“, академик Дечко Узунов. Пикасо вдига ръка и казва: „Приятно ми е, Пикасо“. Скъпи хора, доброто име, което си създаде човек, от това по-голяма титла няма“, заяви още Рашидов.

„Винаги съм се ръководил от максимата да напускам удоволствието, преди то да ме напусне. Има граници. Днес се завъртя и моето име. Благодаря. Но преди това искам да благодаря на Промяната, защото направихте много голяма крачка.

Попитаха ме – може ли докато заработи парламента

и се състави, за малко или много време, в името на това българският парламент да се сглоби, да направите комисиите, да заработи…, казах на моите приятели и колеги – да, достатъчно е хората да желаят това да стане.

В началото имах едно малко усещане, че мога да

жертвам част от годините си, защото имам още малко време да се нарадвам и на скулптуренето, и на приятелите, и на внуците си… Това, че се връщаме на една изходна позиция… Тук се върти една топка за критериите, а когато говорим за критерии, трябва да говорим и за възможности. От нищото няма как да станат тези критерии.

Скъпи колеги, аз ще съм щастлив, ако днес изберете

председател на парламента. Това касае съдбата на хиляди и хиляди, на милиони хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма. Както болшинството или малцинството ни изпрати тука, така и ще ни отхвърли.

Днес искам да ви помоля – първо да се извиня от тази висока трибуна. Имали сме остри влизания с госпожа Нинова. Затова ви моля на ми простите. Извинявайте, госпожо Нинова. И до

днес ме гризе съвестта, че съм се държал така.

Аз оттеглям номинацията си. Много ниско стойте при хората, защото много бързо намразват. Аз съм много обичан от хората човек. Това за мен говори, че съм оставил нещо добро у хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен.

Стойте до хората! В това е смисълът. Грижете се за тях! В това е смисълът. Защото иначе няма парламент, няма държава“, завърши речта си Рашидов. След което цялата зала се изправи на крака и го аплодираха. 70-годишният скулптор не успя да скрие сълзите си.

Преди това след поредната почивка депутатите с нов опит да изберат шеф на НС. По предложение

на Десислава Атанасова депутатите с 229 гласа

„За“ и нито един „Против“ и „Въздържал се“ приеха отново вече приеманите два пъти правила за избор на председател на парламента.

Преди това след два час дебати депутатите излязоха в нова почивка без да направят нов опит за избор на парламентарен шеф.

Преди това след продължила 3 часа почивка, в която

бяха проведени два председателски съвета,

народните представители се върнаха в залата, за да обсъждат критериите за избор на председател на Народното събрание.

През това време се състоя председателски съвет,

на който обаче политическите сили не стигнаха до консенсус. ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков, а снощи ПП оттеглиха номинацията на Никола Минчев. Предстои изцяло нова процедура и нови номинации.

- реклама -