Снимка: БГНЕС

След поредна нощ на протести- Вулин: Протестите в Белград имат една цел – преврат (СНИМКИ)

Десет полицаи бяха ранени при безредиците по улиците на Белград, причинени от недоволството от новите ограничителни мерки на сръбското правителство поради разпространението на коронавируса . Това съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

Групи протестиращи, недоволни от настоящата епидемиологична ситуация в страната и действията на властите, окупираха многобройни малки улици на Белград, недалеч от сградата на парламента, където основните протести се проведоха по-рано.

Според министъра, протестът не е свързан с мерките срещу коронавируса, а с „опит за завземане на властта без избори и подкрепата на народа“.

Снимка: БГНЕС

„По време на безредиците пострадаха 10 полицаи, а на единия от тях бяха счупени и двата крака. Той получи контузии при изтласкване и бутане надолу по стълбите“, заяви Стефанович на нощен брифинг в Министерството на вътрешните работи.

Насилствените протести в Белград имат една цел и това е преврат и страната трябва да реагира по подходящ начин, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин в телефонно обаждане до телевизия „Пинк“, заявявайки, че със силата на закона трябва да се предотврати насилието.

Снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че това, което се случва тази вечер в Белград, Нови Сад и други градове в Сърбия, както и случилото се вчера, е опит да се предизвика гражданска война.

„Онези, които се опитват да унищожат всичко, което предишните поколения са изградили, трябва да знаят, че ще срещнат ясен отговор от държавата“, каза министърът на отбраната.

Вулин смята, че „тези митинги са добре подготвени и организирани и нямат друга цел освен насилие и опит за преврат.

„Тук не става въпрос за извънредното положение или мерките на кризисния щаб, а просто за опит да се дойде на власт с насилие“, допълни той.

По-рано председателят на сръбската народна партия Вук Йеремич от своя страна обвини правителството, че изпраща на протестите хулигани с цел да предизвикат безредици и сблъсъци.

„Те изпращат хулигани да създават хаос и да предизвикват сблъсъци между хората. Той иска да ни накара да се мразим един друг“, каза Йеремич, визирайки сръбския президент Александър Вучич.

БГНЕС припомня, че граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестират в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и предишната нощ. Сблъсъци избухнаха, когато протестиращите се опитаха да пробият огражденията на входа на сградата на парламента. Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато докладваше за протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС бе разбита, а оператор бе ранен.

Първото искане е спешното назначаване на нов „деполитизиран кризисен щаб“, а второто се отнася до служители на МВР и други, които са „използвали брутална сила срещу граждани, изразили недоволството си“.

Иска се също така спешно освобождаване на задържани граждани и информация за състоянието на пострадалите, както и обективно докладване на РТС за исканията и протестите на недоволните.

След вчерашното съобщение на президента Вучич, че през уикенда ще бъде въведена забрана за движение в Белград, започна протест, който продължи до ранните сутрешни часове. Някои от демонстрантите се опитаха да влязат в парламента, имаше конфликт с полицията, в който десетки бяха ранени и от двете страни. Запалени бяха няколко полицейски превозни средства, повредена бе комунална инфраструктура.

- реклама -