След поредицата гонки с мигранти: Променят НК, конфискуват колите на каналджиите (Видео)

След поредицата гонки с мигранти: Променят НК, конфискуват колите на каналджиите. Това заяви на брифинг в Министерски съвет МВР шефът Иван Демерджиев.

„Подписах и изпратих писма до всички

парламентарни групи в НС. Писмата съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на наказателния кодекс, който касае трафикът на нелегални мигранти“, обяви вътрешният министър.

„Писмата проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодек в часта му по член 279 – 281, който казае трафика на нелегални мигранти. В този законопроект предлагаме завишаване на наказанията, предприемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество,

както и налагане на глоби в големи размери,

когато се ползват автомобили под наем или на лизинг“, допълни още МВР шефът.

„Лицата, които ние задържаме, след няколко дни се озовават пак по пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример е присъдата на човека, убил двама полицейски служители в Бургас. Не мога да приема, че този човек получава условна присъда“, заяви още Демерджиев.

„Нова тактика са измислили трафикантите на

нелегални мигранти у нас, а именно – да карат с поне 200 километра в час с бързи и мощни автомобили, което пък не позволява на полицията нито да ги догони, нито да спре движещия се автомобил.

Преди това председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) каза, че ще предложи внесените от „БСП за България“ промени в Наказателния кодекс да бъдат първа точка в дневния ред на комисията.

По-рано днес от БСП настояха в декларация

от парламентарната трибуна правната комисия да промени дневния си ред и да разгледа днес поправките, внесени от левицата, в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за т.нар. каналджии. И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти, в последните дни живеем като в гангстерски филм – гонки, стрелби, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Очевидно това е проблем, очевидно той

придобива голямо обществено значение и след като придобива толкова голямо обществено значение, мисля, че Народното събрание е длъжно да го разгледа приоритетно, каза Радомир Чолаков пред журналисти в парламента. Като председател на правната комисия ще го предложа като извънредна първа точка в дневния ред на комисията, надявам се, че колегите ще го подкрепят, допълни той.

В отговор на въпрос Чолаков каза,

че той лично ще подкрепи законопроекта на БСП.  Нямам проблем със смислено предложение, независимо от коя партия е направено, коментира още той.

Още по темата:

- реклама -