кадър БНТ

След отказа на ИТН от кабинет, юристи търсят решение за излизане от ситуацията. Каква е процедурата?

Във връзка с отправени от медии въпроси към президентската институция, прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.

Междувременно юристи – експерти и депутати, от часове търсят вариант как да излязат от извънредната ситуация, след като Слави Трифонов оттегли правителството на  „Има такъв народ“. Подобна ситуация се случва за първи път в България.

Пламен Николов от „Има такъв народ“, който получи мандат от Румен Радев за съставяне на правителство, ще трябва да изпрати писмо до президента, в което да обясни, че отказва да бъде гласуван за министър-председател.
Това е спасителният вариант, който от часове обсъждат юристи – експерти по конституционно право и депутати, за да излязат от извънредната ситуация. За първи в политическата ни история се случва това – лидерът на спечелилата изборите партия – Слави Трифонов, обяви, че оттегля правителството на „Има такъв народ“ и отказва то да бъде гласувано в сряда в пленарна зала.
Държавният глава не може да изтегли своя указ от Народно събрание.
Пламен Николов ще трябва вероятно да напише днес и второ писмо – до своята съпартийка Ива Митева в качеството й обаче на председател на Народното събрание. Номинираният за 56-ти български премиер, трябва да обясни и на нея в свободен текст, че отказва да бъде избиран за първия пост в изпълнителната власт.
До часове се очаква да бъде предприет този ход, тъй като няма друг начин да се избегне гласуването в Народно събрание. Аргументът на юристите за отказ на Пламен Николов е имал и лично, човешко обяснение – никой не може да накара някого на сила да заеме държавен пост.

Но ако това не бъде направено, депутатите ще трябва да дадат гласа си за правителството на „Има такъв народ“ въпреки нежеланието и отказа на Слави Трифонов.

Не е ясно още дали самата партия мандатоносител „Има такъв народ“ ще приеме подобно предложение от страна на юристите в парламента. Ситуацията обаче е извънредна и се разиграва за първи в България.

Част от текста е на „24 часа“

- реклама -