Цариброд

След ордена на Борисов: Слагат на български табела Цариброд на общината в Димитровград

Утре на сградата на общината в Цариброд ще бъде поставена нова официална табела. На нея на сръбски език ще бъде изписано „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”, а на български език „ОБЩИНА ЦАРИБРОД”. Двете наименования ще имат еднаква сила на официална употреба.

Това съобщи на страницата си във Фейсбук премиера Борисов.

Радостен съм, че за първи път от 1951 г. насам, на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името „Цариброд”.
Постигнахме този исторически пробив след редица продължителни усилия. Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име.
Честитя на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място „Цариброд“, сподели още министър-председателя.

Новината идва само часове, след като сръбския президент Александър Вучич връчи на Борисов най-високото държавно отличие – „Орденът на Република Сърбия“.

Орденът се връчва с указ за изключителните заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.

- реклама -