Абдуллах Бююк екстрадация Турция министерство на правосъдието

След опита за преврат Турция е поискала преразглеждане на отказа на България да екстрадира Абдулах Бююк

Прокуратурата: Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била поискана от Турция преди опита за преврат

Турция е поискала екстрадиция на лицето Абдулах Бююк преди опита за преврат. Това съобщиха от Прокуратурата във връзка с искането на Анкара България да екстрадира лице, свързано с опита за преврат. Официално не се знае дали става дума точно за Бююк.

Искането за екстрадиция на Турция относно Бююк е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации.

Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София, уточниха от Прокуратурата.

От там обясняват, че „след опита за преврат Република Турция е поискала от прокуратурата и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на българското обвинение е била че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт. За тази позиция турската държава е уведомена.

До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк и все още не се знае дали Турция точно неговото връщане.

Ако молба за екстрадиция все пак постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, прокуратурата ще разгледа казуса отново.

Министерство на правосъдието също не е получавало искане за екстрадиране

По-рано от министерството на правосъдието също обявиха, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева също потвърди това и заяви от началото на годината досега има постъпили около 4 искания за естрадиция от страна на Анкара.

Турция ще иска от България връщане на човек на Гюлен

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен.

Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че лицето е отишло преди пуча в България.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България“.

- реклама -