След опита за преврат. Над 200 са загиналите в Турция, а близо 3 000 са арестуваните

След опита за преврат в Турция равносметката- над 200 загинали, стотици ранени и  над 1500 арестувани.

epa05394024 Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks during a press conference in Ankara, Turkey, 27 June 2016. Turkey and Israel on 27 June announced that they have repaired ties after a six year conflict over a disagreement regarding the killing of 10 pro-Palestinian Turkish activist by Israeli soldiers when the Turkish Mavi Marmara flotilla breached Gaza's naval blockade in 2010. EPA/STR

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че положението в страната е изцяло под контрол.

Той обаче призна, че опитът за преврат е „петно“ за турската демокрация.

Един от генералите, взели участие в опита за военен преврат в Турция, е убит, съобщи пред журналисти премиерът на страната Бинали Йълдъръм.

От звания са лишени петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция.

В рамките на разследването, започнато след осуетяването на опита за военен преврат, турските сили за сигурност задържаха предполагаемия водач на метежниците – бившия главнокомандващ ВВС на Турция генерал Акин Йозтюрк, предаде агенция Доган.

Възможно е Акин да е свързан с живеещия в САЩ опозиционен турски ислямски проповедник Фетулах Гюлен, който според турските власти е организатор на опита за преврат.

По-рано турските сили за сигурност арестуваха над 1500 военни след опита за държавен преврат, извършен от група военнослужещи метежници.

Междувременно стана ясно, че 2745 съдии са отстранени в Турция заради опита за преврат, съобщи Ройтерс като се позова на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите.

Турция е задържала член на най-висшия съд на страната. Това е Алпарслан Алтан, един от 17 съдии в Конституционния съд. Не се съобщава какви са обвиненията срещу него.

Турският парламент заседава извънредно, часове след като сградата беше атакувана от танкове и хеликоптери. Заседанието е предавано пряко по държавната телевизия.

ЕрдоганПрезидентът Реджеп Ердоган тази нощ се завърна триумфално в Истанбул и предупреди за чистка в армията. Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите.

 

gulent1Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат бе предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетуллах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Самият Гюлен написа в профила си, че няма нищо общо с преврата и категорично отхвърля обвиненията за връзки с военните.

Турция обмисля да върне смъртното наказание.

- реклама -