АЕЦ

След обстрел по АЕЦ „Запорожие“: Рискът от ядрен сблъсък се връща

Светът е пред реална заплаха от ядрен сблъсък. Рискът, какъвто нямаше десетилетия наред, се връща.

Това заяви генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш, след като в петък вечерта бе съобщено за продължаващ обстрел на Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Часове по-късно Киев и Москва се обвиняват за нов инцидент.

Вчера назначената проруска администрация на Енергодар – града, край който се намира централата – обяви, че Украйна е извършила нов обстрел на територията на централата. Твърди се, че фрагменти от ракети, изстреляни по станцията, попаднали на 400 метра от действащ енергоблок.

Ударът бил по район на хранилище за отработено ядрено гориво, като представителят на „военно-гражданската администрация“ Владимир Рогов твърди, че е използвана реактивна система за залпов огън „Ураган“.

Украинските власти отговориха, че за обстрела са виновни руските сили, пострадал е и работник. Русия впоследствие обвини Съединените щати в кампания за „дезинформация“, в американските медии, за да бъде приписана ескалацията на руските военни.

В петък срещу събота се стигна до нов обстрел в района, за който Русия и Украйна също се обвиниха взаимно. Това стана дни след като ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси предупреди, че ситуацията в района на централата е „извън контрол“ и поиска експерти да бъдат допуснати на терен.

Мисля, че ако се изпозват ядрени оръжия, вече няма да има никаква ООН, която да реагира на това.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в „Туитър“ да бъде санкционирана руската ядрена индустрия. Вчера Зеленски разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според генералния секретар на ООН е необходимо Международната агенция за атомна енергия да получи достъп до централата, която въпреки руския контрол на района от месеци е управлявана от украинския си екип.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Всяко нападение срещу АЕЦ е „самоубийствено“, предупреди Гутериш на церемония, посветена на годишнината от бомбардировката на Хирошима. Според Гутериш е нужно държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент, че няма да го използват първи.

 

 

- реклама -