ток, потребление, нощ, Нова година, година, ЕСО

След обстрел: Близо 80% от домакинствата в Киев са без вода и ток

Около 80% от домакинствата в Киев са без вода и без електричество, след руския ракетен обстрел в сряда.

Всички общински служби са на крак, за да възстановят подаването възможно най-скоро, съобщи кметът на 3-милионния град Виталий Кличко. Засегната е също и ефирната телевизия.

Седем души загинаха по време на последния руския обстрел, а трите атомни централи, които все още са под украински контрол, бяха изключени от мрежата.

АЕЦ Запорожие, най-голямата в Европа, беше принудена отново да премине на дизелови генератори, за да може да захрани охладителните системи.

Пред Съвета за сигурност на ООН, Володимир Зеленски обвини Русия в „престъпления срещу човечеството”.

„Мисля, че повече от 85% от жителите на Киев са без ток и вода. Температурите са може би около минус 3 градуса в момент”, обясни Петко Петков, програмист, доброволец в Украйна.

„Някои са имали късмет и са се сдобили с генератор. Той в момента циркулира, но не успява да стопли много добре сградата”, обясни Петков.

„От 2 дни има точки, които всеки може да отиде и да се снабди с вода и храна. Властите ни информираха, че в рамките на днешния ден би трябвало да пуснат водата. Стараят се обаче да пуснат първо критичната инфраструктура – първо в болниците”, обясни Петков.

- реклама -