След мината: Черно море изхвърли и двигател на ракета

След като беше открита противопехотна мина на плажа в Царево, днес стана ясно, че Черно море е изхвърлило и предмет, наподобяващ двигател на ракета.

Сигналът за мината на плажа в Царево беше подаден в събота. Днес военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) я унищожиха успешно.

Алармата за боеприпаса е била подадена на 6 август от младеж и девойка, които се гмуркали в морето.

„Специализираният екип от ВМС извърши обследване на обекта и го класифицира като противопехотна мина. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават

да не го извличат от водата и да не го транспортират.

Мината е унищожена днес, около 09:15 ч. в района на залива на Царево При стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода“. Това посочиха от военното ни министерство.

“Имах съмнения какво точно беше, но не посмях да се гмурна на такава дълбочина, за да го видя отблизо”. Това пък каза пред NOVA старши спасител Георги Русинов. Затова той предприел незабавни мерки и звъннал на тел. 112.

Концесионерът на плажа Антон Иванов отрече да се е създала паника сред туристите.

“Полицията дойде много бързо. Направихме всичко, което трябваше да направим. Но от близо 2 метра нямаше как да кажем точно какво е”, обясни Иванов.

Откриха противопехотна мина на плажа в Царево

Междувременно от Военното министерство съобщиха и за сигнал за метален предмет, наподобяващ двигател на противовъздушна ракета. Той е получен днес в Щаба на ВМС от Морския спасителен координационен център. Обектът е открит в района на къмпинг „Добруджа“.

На място за изследване на предмета е бил изпратен екип от брегови пост за радиотехническо наблюдение „Шабла“.

След направения оглед, военнослужещите класифицират намерения предмет като стартови двигател на противовъздушна ракета PANCIR – C1, който не представлява опасност.
Към 10.45 ч. обектът е транспортиран на брега, в безопасен район.

- реклама -