местни избори Турция Ердоган

След местните избори в Турция: Партията на Ердоган запазва Истанбул, опозицията повежда в Анкара?

За момента, според преброени почти 70% от бюлетините, в Анкара печели опозицията, в Истанбул – партията на президента Ердоган.

Това сочат последните данни, публикувани от турските медии.

Гласуването на местните избори в Турция приключи без съществени нарушения. Изборите са критични за президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Първите прогнозни резултати показват, че избирателната активност е била 83%.

В надпреварата за кмет на Истанбул води кандидатът на управляващата Републиканска коалиция Бинали Йълдъръм с 51 на сто срещу кандидата на опозиционния алианс Екрем Керемоглу, чийто резултат засега е 46 на сто.Истанбул

В Анкара – кандидатът на ПСР Мехмет Йозхасеки води с 49 на сто срещу кандидата на опозицията Мансур Яваш, който досега събира 47 процента. В Измир кандидатът на опозицията Тунч Сойер води убедително срещу Нихат Зейбекчи от ПСР.

Анкара

В Бурса също има критична надпревара – кандидатът на ПСР Алинур Акташ води с малка разлика срещу Мустафа Бозбей, кандидат на опозицията.

Според предварителните резултати, партията на Ердоган губи и Одрин, както и по-голямата част от европейската част на Турция, включително и Тегирдаг, където външният министър Мевлют Чавушоглу произнесе провокативната си реч, в която каза, че се е намесил в законодателния процес в България.

 

 

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено