Калофер, мъжко хоро, глоба, РЗИ-Пловдив
сн. БГНЕС

Глобяват кмета на Калофер заради мъжкото хоро в река Тунджа – Обновена

Ще бъде наложена глоба за неспазване на противоепидемичните мерки в Калофер по време мъжкото хоро във водите на Тунджа за Богоявление.

Това заявиха за bTV от Областния оперативен щаб.

Санкцията ще бъде наложена от РЗИ-Пловдив.

Предстои проверка кой е организаторът на празненствата.

От това зависи размерът на глобата, ако е физическо лице санкцията ще бъде 1000 лв., а ако е юридическо – глобата ще бъде 2000 лв.

По-късно областния управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че актът от 1000 лева отива при кмета на Калофер – Румен Стоянов.

„Кметовете са тези, които следят за спазване на заповедта на здравния министър и създават съответната организация. За съжаление по време на ритуала тази сутрин видяхме липса на дистанция и неносене на маски“, каза Каназирева. Тя посочи, че всеки кмет знае какви публични мероприятия ще се провеждат на територията му. Те трябва да са организирани така, че да няма масово струпване“, допълни още Каназирева.

По думите й ще бъде извършена проверка и ако се докаже, че администрацията на Стоянов е организирала т.г. мъжкото хоро, то тогава на самата нея ще бъде написан акт за 2000 лева. „Кметът обаче отрича екипът му да е организирал събитието“, уточни областният управител.

Преди решението за санкцията самият Румен Стоянов коментира, че е готов да я понесе.

- реклама -