След маратон от консултации: Президентът връчва утре първия мандат за съставяне на правителство

На 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание.

Това съобщиха от прессекретариата.

По волята на избирателите най-голямата ПГ в 45-то Народно събрание е на ГЕРБ.

През целия ден днес Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени формации. От ГЕРБ обявиха пред държавния глава, че са готови да излъчат състав на Министерски съвет, който много бързо може да започне работа по справяне с предизвикателствата, увери председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

„Има нови лица, има и стари лица в правителството. Както знаете за премиер ще бъде предложен Даниел Митов“, коментират в „Лице в лице“ по bTV тази вечер Атанасова.

Тя каза, че ГЕРБ ще действат бързо и вероятно ще обявят решението си по-рано от срока от 7 дни, който е поставен от Конституцията.

Очаквано на днешните консултации при Румен Радев, останалите партии потвърдиха, че нито една от тях няма да подкрепи правителство на ГЕРБ/СДС при гласуването в пленарна зала. Това изключва всички възможности групата на спечелилите изборите да събере мнозинство от 121 депутати, тъй като сами разполагат едва със 75 народни представителите.

Правителство на Слави Трифонов – сценаристите мълчат?

Втората политическа сила – „Има такъв народ“, начело с популярния телевизионен водещ Стансилав Трифонов, засега изглежда единствената, с чийто мандат може да бъде излъчено правителство. Нейните представители на днешните консултации отново бяха лаконични. „Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите. Ние в коалиции с партии от статуквото няма да влизаме“, посочи заместник-председателят Тошко Йорданов, според когото, ако изобщо се стигне до кабинет, той ще е с другите две партии от протестите – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. „Когато мандатът стигне до нас, ще ви дам отговор“, каза още той.

Подкрепа за партиите на протеста за излъчване на правителство заявиха още от ДПС, откъдето разчитат резултатите от парламентарните избори като желание за промяна у избирателите.

БСП също е готова да даде подкрепа за кабинет с мандат на „Има такъв народ“, без да участват в него, но при определени условия. „Трябва да има правителство. То ще получи нашата принципна подкрепа за него по политики в 4 направления без да влизаме в него. Ако не ни поканят от „Има такъв народ“, на добър час“, каза днес лидерът Корнелия Нинова. „Ако всички спазят това, което са обещали преди изборите, ще се намерят допирни точки“, смята тя.

„Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ също декларираха принципна подкрепа за такова правителство.

- реклама -