Щайнмайер

След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция Щанмайер кани на разговор лидера на СвДП

След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза

Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ ще бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.

Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в в рамките Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.

Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел. Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.

„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си“, предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.

- реклама -