пенсионери

След извънредната среща при премиера: Няма да се допусне ощетяване на бъдещите пенсионери (ВИДЕО)

Социалният министър Бисер Петков каза след извънредна среща при министър-председателя Бойко Борисов, че волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек. Петков допълни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера.

Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки, каза още министър Петков след срещата.

Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60 процента от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента. Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер. Това допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

Няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Целта не е да се спестят 9 млн. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. за великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица, обясни Дончев. Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият източник на доход, уточни още Дончев.

„Нека ясно се каже, че разликите в симулацията на НОИ не превишават 3-5%, което преведено на човешки език при една очаквана пенсия от 400 лева, би дало разлика от порядъка на 20 лева. Вариант, при който някой очаква 400 лева и се казва, че ще получи 125 лева, е малоумно. Готов съм с калкулатор в ръка, дори с лист и молив, да прегледаме всички тези неща“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа Димитър Манолов.

Изпълнителният директор на НОИ Ивайло Иванов също увери, че няма да има ощетени хора. 56% от лицата, които са подали документи, ще получат по-високи пенсии. Единични са случаите, които може да получат по-малко от тяхното очакване. При тези случаи ще изчисляваме както по стария начин, така и по новия. Няма да бъде допуснато лицата да получат по-малка пенсия.

- реклама -