Валери Белчев, заем, дълг, бюджет, излишък

След изтеглени 3,8 млрд. лева дълг за тази година, финансовият министър обяви: Догодина нов заем

До края на годината няма да се наложи теглене на нов държавен дълг. Това обяви в рубриката „Властта говори! Открито!“ служебният финансов министър Валери Белчев. Той при помни, че до момента за тази година са изтеглени 3,8 млрд. лева.

„Дълговият лимит е определен на 4,5 млрд., дотук сме изтеглили 3,8 млрд. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии“, каза Белчев.

И на фона на сериозни заем, който ще връщаме години наред, се похвали, че тази година държавните финанси дори щели да са на излишък:

„Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък“, каза Белчев.

Според Валери Белчев догодина обаче ще се наложи да се излезе с дългова емисия на международните пазари. През 2022 г. на страната ни предстои плащането на вече поето задължение на над 1 милиард евро:

„В крайна сметка местният пазар е сравнително ограничен. Ние и като държава най-малкото имаме нужда и от диверсификация по линия на дълговете. Така че, да, ако това нещо зависи от мен, със сигурност бих планирал международна емисия“.

Дълговият лимит за догодина все още не е определен.

БЮДЖЕТ 2022

„Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него.“

Така министърът отговори на въпроса дали държавният бюджет трябва да е ангажимент на служебен кабинет.

Вчера след редовното заседание на Министерския съвет Белчев обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

„Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат, така че да не страдат от движението на икономиката и качването на цените“, заяви той.

Засега служебният кабинет работи с вариант Бюджет 2022 да бъде с дефицит от 2,9 % на брутния вътрешен продукт.

„Не се предвижда увеличаване на данъци“, каза още Валери Белчев.

Той потвърди, че служебният кабинет предлага догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 60 лева от януари до юни.

При базовия сценария са включени разчети за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст именно в този размер, а от 1 юли – осъвременяване в размера по реда на швейцарското правило.

До юни включително е предвидена още и добавка до 60 лв.

Белчев заяви вчера намерение до 17 декември правителството да е приело бюджета за догодина в основните му параметри, като разчита парламентът да го гласува в срок и след това редовният кабинет да „попълни“ политиките чрез актуализация на закона.

- реклама -