След изразените притеснения от САЩ: Радев се поправи за Крим

Президентът Румен Радев се „поправи“ след скандалното си изявление за това чий е Крим. От пресцентъра на „Дондуков“ 2  изпратиха съобщение до медиите няколко часа след като US посолството изрази тревога от изявленията на държавния глава. Ето и пълния текст на прессъобщението.

„Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации.

САЩ с позиция : Дълбоко загрижени сме за изявленията на Румен Радев за Крим 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

US конгресмени призоваха България да разреши спора с Македония до Нова година

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“.

 

- реклама -