След избора на Йончева – има ли разнобой в столетницата?

„Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП и отхвърлянето на Сергей Станишев като такъв е поредното отлюспване в социалистическата партия и е израз на пълзящата болшевизация.“ Тока определи процесите в партията бившият лидер на социалистите Михаил Миков в сутрешния блок на Нова ТВ.

Миков заяви, че не желае да бъде представител на БСП в нито една листа, докато това ръководство владее партията.

Според Миков от няколко месеца има явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев. И в момента дори той вижда вариант, при който Станишев да не бъде изобщо в листата на БСП.

„Ние два месеца не говорихме за политика, а говорихме Станишев или Елена“, възмутен е Миков.

Според Миков Елена Йончева има своите лични качества, но тя е била използвана от ръководството на партията. „Не казвам, че Елена няма качества и не може да бъде достоен представител в ЕП“, заяви Миков, но допълни, че изборът й е разчистваме сметки и „натриване носа“ на Станишев.

„Преекспонирането на един човек – водача на листата – пречи основно на това, че разговорът за политики и общата визия какво БСП иска да постигне в ЕП, се губи. И това ще е провал не на Нинова, а на БСП“, убеден е Миков.

„Елена Йончева е човекът, който в по-голяма степен може не само да мотивира социалистите и симпатизантите ни.“

Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред БНР. Той подчерта, че Йончева е смивол на борбата с две неща, по които България е на дъното на европейските класации – корупцията и свободата на медиите“.

Вигенин е категоричен, че няма съществени различия във фокуса на политиката на БСП на европейско равнище. Той подчерта, че има много сходства между платформата на БСП и тази на ПЕС и е на мнение, че Сергей Станишев има място в следващия ЕП и може да бъде много полезен и за България, и за БСП.