Дейвид Фокс, ЕС преговори сделка Брекзит Джонсън Юнкер Великобритания, ЕС, споразумение, сделка, Брекзит

След „историческата сделка“: Великобритания и ЕС трябва да одобрят споразумението преди Нова година

След като вчера Обединеното кралство и ЕС постигнаха „историческа сделка“, както я нарекоха медиите, за бъдещите си търговски отношения след Брекзит, днес започват да излизат все повече подробности от документа, който сега трябва да бъде одобрен от депутатите и от двете страни по възможност до края на годината, когато изтича „преходния период“.

В коледния ден главният европейски преговарящ Мишел Барние ще запознае европейските дипломати със споразумението, постигнато след месеци на отчаяни преговори за риболовните права и бизнес правилата, предаде БНР.

Във Великобритания депутатите са в очакване да видят пълния текст преди гласуването в Камарата на общините, насрочено за 30 декември.

Лейбъристите в опозиция заявиха, че споразумението е много „рехаво“, но ще го подкрепят, защото е единствената алтернатива на Брекзит без сделка, което означава, че дори и някои брекзитиъри да смятат, че има още какво да се желае по отношение на зависимостта от Брюксел, то ще бъде одобрено в парламента.

Гласуване предстои и в Европейския парламент, но това едва ли ще стане до края на годината, така че прилагането на споразумението ще бъде условно до одобряването му.

Британското правителство публикува на интернет страницата си резюме от 34 страници на документа, който е  над 1500 страници, като в най-скоро време се очаква публикуването на пълната версия.

А във видеопослание снощи премиерът Борис Джонсън размаха копие от споразумението с думите, че това е „малък коледен подарък за всеки, който иска до прочете нещо след коледния обяд“. Въпреки че и двете страни си отдъхнаха с облекчение след постигането на сделка, поради напредналото време на хората и на бизнеса не остава много време да се подготвят за промените от 1 януари, които означават край на свободното движение и създаване на два отделни пазара. Чрез сделката се избягват митата и квотите, но пък влиза в сила сложна бюрократична система за проверка на преминаващите стоки.

- реклама -