Молдова, влакове,

След инцидента в Сърбия: Шестима българи са потърсили медицинска помощ, двама души са загинали

Двама души станаха жертва на инцидента с дерайлирал влак, превозващ амоняк в Сърбия. Това потвърди за NOVA генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев.

Тялото е намерено в близост до мястото край Пирот. Самоличността на загиналия все още не е установена.

По-рано бе съобщено за един починал, но причината за смъртта му не е категорично изяснена. Според местни медии той е бил сърдечно болен и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите хора.

Шестима българи са били прегледани в болница заради обгазяването на магистралата към Белград, близо до мястото, където дерайлира товарен влак с амоняк. Това съобщи за NOVA Димитър Цонев, генерален консул на България в Ниш.

Инцидентът е станал към 17.30 ч. в неделя край Пирот. Към момента там е в сила извънредна ситуация.

Две вагона са били пробити и оттам започнало изтичане на амоняк. Превантивно водата в Бела паланка е забранена за пиене, а в Ниш е спряна ВиК централата.

„Тази сутрин се проведе заседание на кризисния щаб в Пирот. Очакваме да разберем  каква е последната информация, какви са взетите решения, както и откъде са пострадалите. Следим и състоянието на хората, които се натровиха и бяха спешно евакуирани. Има един загинал, но все още не се знае каква е причината. Той е сърдечно болен, лекуван е, и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите. Проверява се водата, замърсяването на въздуха и причините за инцидента, след който започна изтичането на газ от цистерните. Екипите работят на място. Основната задача е да се обезопасят хората, които живеят близо до индустриалната зона в Пирот, а чрез специална карго компания опасният товар трябва да бъде преместен”, каза за NOVA репортерът на телевизия N1 Милан Стоянович.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено