След инцидента на авиобаза „Безмер”: Намерена е черната кутия на самолета

След инцидента на авиобаза „Безмер”: Намерена е черната кутия на самолета. Версиите за инцидента със Су-25.

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това коментира военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев по NOVA.

Той коментира, че се очаква днес пилотът да бъде разпитан

подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа.

„Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен”, поясни прокурорът.

По думите на Тинев е рано да бъде казана, каквато и да е била версия за инцидента.

„В такива случаи са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство”, допълни той. Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.

Малка е вероятността проблем с двигателя да е причината

за инцидента със самолета Су—25 на авиобаза „Безмер”. Мнението изрази журналистът от списание „Криле” Димитър Ставрев.

„Дори да възникне проблем с единия двигател, това е самолет, който може да каца с един двигател. Много малка е вероятността и двата двигателя едновременно да са отказали, по-скоро е нещо със системите, които управляват височината и насочването на самолета”, коментира Ставрев.

По думите му в момента Су25 са най-модерните самолети

в българската авиация.

Въпреки че са на 35 години, Ставрев каза, че няма стари и нови, има поддържани и неподдържани самолети.

„В идеално състояние са. Бях възхитен от новите възможности, които са получили след този ремонт”, каза Ставрев. Проблем остават малкото летателни часове. „За миналата година най-много летелите имат 25-30 часа”, каза Ставрев.

Марин Петров, който е борден инженер на хеликоптер,

обясни, че има програма за техническо обслужване. В нея е разписано по часове какви проверки се извършват. „Авиационната техника се поддържа както трябва. Съгласен съм с твърдението, че няма стари и нови, има поддържани и неподдържани самолети”, коментира Петров. А по думите му в „Безмер” самолетите се поддържат както трябва.

„Разбрах, че това е първият полет на полк. Дончев за годината. В България има система, при която много хора, които не са в авиобазите, летят по 3-4 часа на година, за да получават летателни пари”, каза Ставрев. Според него тази практика трябва да се прекрати. „Те нямат реална бойна стойност в случай на въоръжен конфликт”, каза Ставрев.

„Полк. Дончев е добър пилот, затова са му позволили

да направи самостоятелен полет. 90% от останалите просто ги превозват, за да взимат тези пари”, каза Ставрев.

Продължава разследването на вчерашния инцидент на военната авиобаза Безмер, при който се разби самолет Су-25К, а пилотът катапултира.

Пилотът е настанен във Военномедицинска академия. Тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е стабилно, без опасност за живота. Мъжът остава за наблюдение във ВМА, съобщава БГНЕС.

Инцидентът се случи в сряда в ранния следобед.

Пилотът Пейо Дончев извършвал тренировъчен полет. Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

Пристигналият мигновено военен министър Димитър Стоянов каза, че полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно.

В авиобазата пристигнаха екипи на Военна прокуратура,

които започнаха да разследват ситуацията. Очаква се и пилотът да бъде разпитан.

Междувременно всички самолети в Безмер са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав.

- реклама -