След градушки и дъжд: Как да спасим овошките?

След градушки и дъжд: Как да спасим овошките? Лятото е тук, юни е първият летен месец с всички характерни черти на времето. Вече зреят черешите, рязко се покачва нивото на реките заради интензивните дъждове, типични за юни. Няма нищо необичайно, пише „Телеграф“ .

Овошки

Божидар Петков от асоциацията на малинопоризводителите съветва веднага след дъжд и градушка в следващите 24 часа овошките и по-специално черешите да се третират с 1-процентов разтвор на овощарска вар. Така наранените плодчета ще се капсулират и няма да позволят в дръвчето и другите плодове да се развиват болести. Може да се третира и с препарати, които съдържат сулфити, срещу мана и гъбни болести.

Влага

Дъждовете се отразяват отлично на пролетниците като царевица, слънчоглед.

Пшеница

В началото на второто десетдневие при пшеницата ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост, предимно при посевите в южните райони и на места в Дунавската равнина (Бъзовец). През междуфазния период наливане на зърното – млечна зрелост, повреди по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница, което изисква обследване на посевите и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2 бр. ларви/m²) своевременно третиране, съветва Дукена Жолева.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено