След година: Кирил Петков призна за изнасяните оръжия за Украйна и снабдяване с гориво от „Лукойл“

След година: Кирил Петков призна за изнасяните оръжия за Украйна и снабдяване с гориво от „Лукойл“. България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди по времето на четворната коалиция.

Това каза бившият премиер

Кирил Петков в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“. Той потвърди на уточняващия въпрос на водещия, че става дума за доставки от „Лукойл“, което означава, че сме снабдявали Киев с гориво от фирма на страната, с която воюва.

„Голяма част от дизела в Украйна беше от България. Също така, въпреки че нямаше директен износ –

през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания

– голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство. Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, но доставките, които отидоха там, бяха ключови за войната. Ако един голям процент – до 40%, от дизела в Украйна е българско производство, всъщност така сме помагали до голяма степен и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война“, заяви Петков.

Това е първо признание от страна на

представител на бившата власт, че страната е изпращала някаква помощ извън хуманитарната и във връзка с военните действия. Припомняме, че въпреки призивите официално решение да се изпраща военна помощ за Украйна така и не беше взето по време на четворната коалиция с премиер Кирил Петков. Управляващата коалиция се ограничи единствено в ремонт на военна техника и

никъде не е беше записано да се изнася гориво.

В същото време Петков се закани, че „трябва да се отреже управлението на хората, които са били в задкулисното управление“.

Той потвърди думите Борис Бонев от „Спаси София“, че водят преговори за обединение и на кметския вот в столицата. По думите на съпредседателя на ПП разговорите вървели в много добро темпо, а местните избори определи като най-важната битка.

Източник: Tribune.bg

- реклама -