След „Емко“ и работници от ВМЗ-Сопот излязоха на протест

Днес работниците от „Емко“ протестираха пред Народното събрание и се срещнаха с депутатите.

Стотици работници на военните заводи „Емко” от Трявна и Монтана излязоха на протест пред сградата на Народното събрание в София. Исканията им са да бъде върнат лицензът на предприятието и те да запазят работните си места.

На протест излязоха и оръжейниците от ВМЗ-Сопот.

Работници на най-голямаа на Балканите оръжейница се обявиха за опазване на фирмената информация и против усвояване от други фирми на изделия на предприятието. Хората не смееха да кажат всичко, което се е нагнетило в тях през годините,но подчертаха, че имат опасения, че тяхна продукция се произвежда от частни фирми. Има опасения, че по този начин ще се оголи пазара на ВМЗ и там ще останат без работа.

Освен това оръжейниците се притесняват, че има изтичане на информация, до която по закон не трябва да имат достъп други предприятия. Придукцията в държавния завод е най-качествената, той трябва да се възроди, в него да се инвестира, да се налеят свежи пари, да се привлекат млади специалисти, да се закупят нови модерни машини и технологии. Парите от продукцията, която ппроизвеждаме, не се връщат на 100% при нас, а ние смятаме, че те трябва да се реинвестират във ВМЗ. Това коментираха пред медсиите дъгогодишните работници Стефан Димитров и Татяна Кирякова.

Недоволните казаха още, че от 2 години в предприятието има възход, но има още много какво да се желае и всички очакват то да се възроди в палния си капацитет, както е било преди години. Тогава заводът е изхранвал почти целия Подбалкан. Това е втората подобна проява на оръжейниците, след като преди седмица държавата се обяви срещу посредниците при сделките на ВМЗ.

- реклама -