След една година в затвора в Истанбул германският журналист Дениз Юджел пътува за Германия

След една година престой в затвора в Истанбул германският журналист Дениз Юджел днес бе пуснат на свобода и тази вечер замина от Истанбул за ФРГ с правителствен самолет, предаде АФП.

Юджел е с турско и германско гражданство, и е кореспондент на в. „Ди Велт“.

Прокуратурата в Истанбул иска затвор до 18 години за Юджел.

Предварителният арест на кореспондента на германската медия продължи цяла година – от 14 февруари 2017.

Юджел бе зад решетките в затвора Силиври в Истанбул. Обвинителният акт е внесен в съда. Според него Юджел е пропагандирал в полза на организацията ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен и е подкрепял ПКК, като с публикациите си е провокирал противопоставяне на групи от обществото и така е насаждал нагласи за конфликти и отмъщение.

Освен това Юджел е писал по престъпен начин на немски език в издание, което не е подчинено на турския закон за медиите. В обвинителния акт са посочени и статиите на Юджел, които турската прокуратура е квалифицирала като престъпна пропаганда на терористични организации.

Например, в публикация в „Ди Велт“ от 19 юни 2016 е употребил похвални думи за членове на ПКК с цел да увеличи положителното значение на идеологията, лидерите и символите на кюрдската партия. Три дни след опита за преврат от 15 юли 2016 написал пропаганден текст, в който обрисувал Гюлен и метежниците като позитивни герои.

В същия вестник журналистът публикувал в два поредни дни през ноември 2016 материали, с които насаждал омраза и враждебност в обществото. В акта се посочва още, че при претърсването в дома на Юджел е била открита книга с автор Фетхуллах Гюлен, а проследяването на телефонния му трафик показало разговори с 59 души от ПКК в периода 2014-2017.

По този начин журналистът си е изградил положително мнение за идеологиите на ФЕТО и ПКК, което вложил в статиите си. Това, според обвинителния акт, е верига от престъпления.

Дениз Юджел бе арестуван на 14 февруари миналата година, след като доброволно отиде в полицейската дирекция да даде показания, а на 27 същия месец бе заподозрян в терористична пропаганда и попадна в затвора.

Вчера в Берлин по време на съвместна пресконференция с турския премиер Бинали Йълдъръм германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че проблемът с журналиста е огромен и е недопустимо цяла година да няма обвинителен акт. Също вчера Йълдъръм намекна, че се надява в най-скоро време да има някакво развитие по случая със затворения германски кореспондент.

В. „Джумхуриет“ днес припомня изявлението на президента Реджеп Ердоган, който два дни след конституционния референдум от април 2017 заяви, че Турция никога и при никакви условия няма да предаде Юджел на Германия, поне докато той е държавен глава. Задържането на Дениз Юджел е само една от причините за напрежението, възникнало между двете държави.

- реклама -