парламент промени Закон за хазарта бюджет 2020 актуализация

След дълъг ден и много скандали бюджетът на НЗОК остана за утре

Пореден дълъг ден на процедурни спорове, множество изказвания и напрежение между депутатите, този път в опит за гласуване на бюджета на НЗОК.

В крайна сметка, обаче, парламентът проведе до 22:00 ч. единствено обсъжданията по бюджета, а гласуването беше отложено за петък, когато ще бъдат готови и разчетите на комисията.

Бурните дебати започнаха още сутринта. В продължение на часове, депутатите спореха от коя дата да влезе преизчисляването на пенсиите – от 1 октомври или 25 декември. В крайна сметка беше прието предложението на Бюджетната комисия и актуализираните пенсии остават за Коледа. През месеците октомври, ноември и декември, всички пенсионери, без изключение, ще получат по 120 лева добавка. Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лв.

Няколко пъти напрежението ескалираше, стигна се и до по-сериозни мерки.

Председателят на парламента наказа със „забележки“ депутатите Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от ИТН и Георги Свиленски от БСП заради неприлични думи.

Последваха отново много реплики, изказвания, прекъсвания за почивки. 
По време на заседанието депутатите загубиха време и да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала.

„Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателят Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

„Оттеглих се, за да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета“, отговори по-късно здравният министър, след като се присъедини към дебатите след над час отсъствие.

„Няма проблем с финансирането на лечението на децата в чужбина. Средствата са предвидени в закона за държавния бюджет, който ще гледате утре. Не е нужно да ги приемате с днешния закон“, коментира той от парламентарната трибуна, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров коментира още, че „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата.

Междувременно депутатите от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ демонстративно напуснаха пленарната зала по време на продължаващите обсъждания по актуализацията на бюджета на НЗОК.

„ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи, които ги няма. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми или да се вдигат данъци. Ние излязохме от залата, за да се консултираме какво можем да направим, както и да предотвратим по-голяма щета“, обясни общото решение председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

„Бюджетът на НЗОК, с различни взаимно изключващи се предложения, загуби баланса си и излезе на дефицит. Дефицитът не е малко“, предупреди от своя страна председателят на ресорната комисия Любомир Каримански, според когото останалите в залата формации искат да провалят приемането му.

„В зала се обсъжда бюджет без числа. Приема се бюджет на ангро“, подкрепи тезата Мая Манолова, която изрази съмнение, че партиите на статуквото разтакават работата по бюджета, за да не могат да заседават комисиите, най-вече правна, която да работи по промените в Закона за съдебната власт.

„От няколко дни бюджетната процедура се използва, за да бъде взет за заложник парламентът и целият политически процес в страната“, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
На обратното мнение бяха ГЕРБ и ДПС.

Поведението на депутатите е безотговорно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не достигат средства за лечение на болни деца“, разкритикува проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ напускането на депутатите от протестните формации.

Контрира го обаче Крум Зарков от БСП, който му припомни, че до този момент от ГЕРБ са били изцяло „против“ актуализацията, определяйки изказването му като демагогия, която е недопустимо, когато става въпрос за деца.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. „Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят“, коментира депутатът от ДПС.

В крайна сметка парламентът проведе единствено обсъжданията по бюджета, а гласуването беше отложено за петък, както ще бъдат готови разчетите на комисията.

- реклама -