секции
сн. БГНЕС

След бурни дебати: Народното събрание премахна ограничението за изборни секции извън ЕС – ВИДЕО

Народното събрание прие предложението на ИТН за промени в Изборния кодекс, които предвиждат да няма ограничение в броя на секциите, в които ще могат да гласуват българите в чужбина. Таванът беше въведен през 2016 и гласеше, че в държава извън ЕС може да има не повече от 35 секции.

„За“ текста гласуваха 117 народни представители, „против“ -8 и „въздържали се“ – 107, с което той бе приет. Въздържали се имаше сред парламентарните групи на ГЕРБ – СДС и на „БСП за България“.

Гласуването бе последвано от бурни аплодисменти в пленарната зала. А, още по-бурни бяха предхождащите го дебати.

Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес – концертите с възрожденски песни за примамка ли бяха?

Това запита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Велизар Енчев по време на дебата, предхождащ гласуването на промените в Изборния кодекс.

сн. БГНЕС

Той припомни, че през бе решено в страни, извън ЕС броят на избирателните секции да бъде ограничен до 35 секции в държава.

„По инициатива на партия „Има такъв народ“ днес се предлага да се върне старото предложение отпреди 2016 г.. Кого обслужва това предложение? То обслужва ДПС, то връща Република Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент. Вие депутати от „Има такъв народ“ не се ли срамувате от това, което ще извършите. Какво стана с дългогодишното ви заиграване с патриотичните чувства на хиляди ваши симпатизанти, благодарение на които спечелихте повече от половин милион гласа. Всъщност концертите ви с възрожденски песни само примамка ли бяха?“, запита разпалено Велизар Енчев.

Реплика на изказването на Велизар Енчев направи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП. „Сега всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ, Канада, ще видят как ще им забрани да гласуват“, каза той.

Ограничавайки гражданите в една държава, ще повлечем всички останали. Това каза председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева. Според нея абсолютно недопустимо е да се възпрепятства упражняването на правото на глас на българските граждани.

„Защо продължаваме да ограничаваме правата на тези български граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ те да отидат и упражнят правото си на глас. Според мен никой в тази зала не може да посочи една причина, освен това, че трябва да ограничим една държава и по този начин да повлечем всички останали“, заяви още Ива Митева.

сн. БГНЕС

Възродителният процес свърши, Турция и ние сме член на НАТО – моля дръжте се отговорно към България, а не спрямо фантасмагориите си. Това каза народният представител от ПГ на „Изправи се! Мутри вън“ Арман Бабикян.

„Имам усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой етнос е повече български гражданин и кой по-малко. Моля обсъждайте граждански права, а не етноси. Това, че на някой не му харесва политиката на Реджеп Ердоган е негов проблем. Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ни харесват Тръмп и Байдън. Да ги ограничаваме ли? Според вътрешната политика на определена страна ще решаваме какви са правата на българските граждани.
Ако в някоя африканска страна ядат хора, как да гласуват българите. Ще им затворим секциите? Моля ви дръжте се отговорно спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории. Възродителният процес свърши, ние сме член на НАТО, както и Турция“, заяви от трибуната Бабикян.

сн. БГНЕС

„Спрете доста срамния дебат, който се води в залата. Кое кара българските турци да са по-малко граждани от българите в Канада. Не са ли едни и същи български граждани? Какво е това противопоставяне? Второ, искам да прекратите този дебат. Мен, ако питате, за мен са по-важни не тези, които плащат данъци на английската кралица, а българите, които живеят тук и плащат данъци за нашите пенсионери“, заяви от своя страна Вежди Рашидов.

„Да, те имат право да гласуват, имат правото да са българи, но не ми харесва да ги делите едните от другите. Те са едни и същи достойни български граждани„, каза още депутатът от ГЕРБ – СДС.

Какво ще се случи от тук насетне със секциите в чужбина?

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изорния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Също така се предлага извън тези случаи по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

- реклама -