ясновидка

След „Божи СМС“: Ясновидка оцеля 30 часа на -20 градуса под Рилските езера

42-годишна жена от Кюстендил е била спасена от планински спасители от Дупница, след като е прекарала над 20 часа на -20 градуса.

Кр. М., която е известна като ясновидка, в понеделник на обяд оставила багажа си пред хижа „Рилски езера“ и тръгнала към старата хижа.

Обяснила, че иска да нощува под звездите и следва божията пътека, защото получила Божи СМС.

„Във вторник сутринта се качихме към хижата и веднага забелязахме, че чантите от предната вечер стояха пред входа. Разпитахме хората на влека и в хижата и разбрахме, че багажът е на някаква жена, която е дошла вчера, но не е нощувала там. Започнахме да обикаляме района, но нищо не намерихме. В едната чанта открихме договор с мобилен оператор и се обадихме на номера, който беше там. Първо никой не се обади, после жената ни върна обаждане и каза, че е зад скала на хълм и описа мястото“, разказва планинският спасител Божидар Джокин, цитиран от 24 часа.

Ясновидката казала на спасителите, че не си чувствала краката от кръста надолу.

Спасителите са подали сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се локализира мястото чрез мобилния оператор. Тръгнали да я търсят на описаното от нея място, но се оказало, че не е там. Тя явно се объркала и в гъстата мъгла и не е знаела къде се намира. След дълго обикаляне, спасителите открили бутилка вода и закуски и така намерили жената зад скала в основата на връх Харамията.

„Цяло чудо е, че беше жива. На 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса оцеляла. Може би я е спасило това, че не е заспивала. Беше облечена крайно неподходящо – с дънки, боти и якенце. Със сигурност нямаше да изкара още една вечер в планината“, категоричен е планинският спасител.

Жената е свалена до Паничище с моторна шейна и носилка, а от там е транспортирана с линейка в болница.

- реклама -