Пловдив
сн. кадър Нова ТВ

След боя между ученици в Пловдив: Разследват нападение по ксенофобски и хулигански подбуди

Районна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство във връзка с инцидента в Цар Симеоновата градина преди 3 дни, при който група непълнолетни лица са замеряли с яйца и са обиждали хора с различна сексуална ориентация.

Разследването се води за причиняване на лека телесна повреда по ксенофобски и хулигански подбуди.

Предвиденото в Наказателния кодекс наказание е до 1 година „лишаване от свобода“ или „пробация“.

Снети са били обяснения от над 50 лица – участници в инцидента и очевидци. Проведена е кореспонденция с Регионалния инспекторат по образованието, на който е предоставена информация за участниците в инцидента и училищата, в които те учат с цел провеждане на беседи с педагогическите съветници и психолозите към учебните заведения.

До момента е установено, че около 30 ученици са минали през централните улици на Пловдив с хомофобски викове. На клипчета, споделени в интернет, се вижда как младежите се отправят към градската градина и започват да целят с яйца и брашно свои връстници. Напрежението ескалирало в словесна и физическа саморазправа.

Два дни преди своеобразния поход, в социалните мрежи, специална група непълнолетни лица се уговорили  да предприемат действия срещу други лица, които те определяли като „гейове“. За тази организация знаели и лицата, срещу които били насочени действията.

Участниците и в двете групи предварително се подготвили като си били закупили яйца и брашно, а някои от момичетата, определяни като „лесбийки“, носели със себе си и дървени пръчки – точилки, с които имали намерение да се защитят от евентуално нападение, тъй като в социалните мрежи предварително е имало предупреждение към групата лица –  ЛГБТ, да не излизат на този ден в Градската градина „за тяхна лична безопасност“.

Около 16 часа голяма група непълнолетни момчета, определящи се като фенове на ФК „Ботев“, се събрали в парк Бунарджика, купили си яйца от хипермаркет в гр. Пловдив, и се отправили към Цар Симеоновата градина, където вече се намирала групата момичета с различна сексуална ориентация.

Около 17 часа двете групи се срещнали в Градската градина.  Те започнали взаимно да се замерят с яйца и кестени, както и да си отправят обиди. По първоначални данни, едно от момичетата от групата с различна сексуална ориентация било уцелено с бутилка минерална вода, а на друго били нанесени шамари от нападателите. При пристигането на служители от Второ РУ на МВР – Пловдив, нападателите се разбягали.

В хода на вече образуваното досъдебно производство предстои извършването на редица следствени действия – разпити на свидетели, събиране на доказателства, включително записи от видеокамери, изготвяне на комплексни психологични и психиатрични експертизи. В най – скоро време предстои да бъдат уведомени всички местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за вземане на отношение, както и да бъде проведена кореспонденция с отдел „Закрила на детето“.

- реклама -