След бежанците от Украйна: очакваме вълна и от Русия

След бежанците от Украйна, укрили се у нас заради инвазията на Москва, очакваме вълна и от Русия.

Това стана ясно от интервю на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер пред „Събуди се“ по NOVA.

„У нас вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия“, каза той. По думите му те били предимно инженери, които

разбират каква ще бъде икономическата катастрофа,

която се задава там и търсят по-добро бъдеще за себе си и за семействата си. “Смятам ,че трябва да се подготвим организационно и законодателно за още бежанци от Русия”, допълни Лорер.

„Нито един от българските работодатели не иска “Газпром” и плащане в рубли. Но всички искат газ на разумни цени, така че да останем конкурентноспособни“, обясни още министърът.

По думите му България и Полша са били първите две държави, за които Русия спря газа, защото са достигнали край на своя договор.

“Всеки един в Европа, чиито договор достигне до момент за плащане, ще бъде посрещнат от “Газпром” със същите условия. А отговорът ще бъде общоевропейски – “не на икономическия шантаж”. Никой няма да наруши санкциите , никой няма да плаща в рубли”, категоричен бе министърът.

По думите му държавите от ЕС имат готовност също да бъдат санкционирани като България и Полша.

“На Европа ще й трябва  време, за да се излекува от зависимостта от руския газ, но това е общата политика и ще се преговаря само и единствено заедно”. Това коментира още Лорер.

Министърът на иновациите и растеца коментира и трусовете в коалицията, но каза, че

не очаква предсрочни избори.

“Дали е отговорно да слагаме идеологическия съображения пред стабилността на страната”, попита Лорер, обръщайки се към вицепремиера Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП ще напусне коалицията, ако България реши да изнася оръжия за Украйна.

“Убеден съм, че ще намерим формула, по която да продължим да работим заедно. Вярвам че наште коалиционни партньори ще бъдат съгласни с нея”, коментира Лорер.

“Беше време на кажем ясно, че сме “за” износ на военно-техническа помощ към Украйна. България трябва да покаже чрез суверена, е България иска да подпомогне Украйна както целия ЕС. Това е нашето послание”, каза още той.

 

- реклама -