Варна
сн. Фейсбук

След аварията край Варненския залив: Няма проблем с качеството на морската вода, твърдят от РЗИ

Плажовете, контролирани от РЗИ във Варна, нямат отклонения в качеството на водата. 21 от зоните са с отлични показатели, а две са с добри. Сред тях е и плажът край Аспарухово.

Това съобщи д-р Дочка Михайлова – директор на РЗИ.

„Тези, които са с добро качество, са офицерски плаж и Аспарухово. Всички останали са с отлично“, каза тя.

Плажът край Аспарухово се намира в непосредствена близост до скъсаната тръба за мръсна вода, заради която започна проверката.

сн. БГНЕС

От община Варна, която е собственик на дефектиралия тръбопровод, казаха, че опасност от екокатастрофа няма. Очаква се работата по ремонта на тръбата да приключи до 45 дни.

Днес кметът на Варна Иван Портних призова да не се спекулира със замърсяването на Варненското езеро заради предстоящия труден летен сезон.

„Тръбата трябва да бъде положена на 22 метра. Екипите водолазите, които работят, са мотивирани да работят и денонощно, когато това позволява“, заяви Портних.

Д-р Дочка Михайлова заяви, че зоните по цялото Черноморието – от Златни пясъци до Бяла, са 23 на брой, като качеството на водата от резултатите за 21 от тях е отлично, а за две – добро. „Тези, които са с добро качество са Офицерски плаж и Аспарухово“, уточни тя.

- реклама -