След аварията: ДАНС влезе в ПАВЕЦ „Чаира“

ДАНС влезе на проверка в ПАВЕЦ „Чаира“, научи bTV. На извънреден брифинг вчера от правителството съобщиха, че във водноелектрическата централа е станала авария.

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че ще започне проверка, която да установи каква е причината. Няколко институции са ангажирани с това.

След три години ремонт

на две от турбините едната е аварирала. Те трябваше да бъдат пусната в експлоатация през следващите дни.  Премиерът Кирил Петков уточни, че идеята е била с пускането в експлоатация на тази мощност да се намали цената на тока. Той уточни, че идеята е била с пускането в експлоатация на тази мощност през следващите дни да се намали цената на ел. енергията.

„Искам също да отбележа е, че

договорът за ремонт на тази турбина

е подписан 2017 г, за съжаление на е с производителя „Тошиба“. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало до там, за да може да избегне подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до 3 седмици“, допълни премиерът.

„Става въпрос за машина която произвежда до 210 мегавата на час. При тестовете се чува тежък тътен,

когато от 130 мегавата преминава на 170.

От вчера се отводнява и се установяват технически детайли. Разчитахме на тази мощност да я използваме за цените в пикови часове. Сега това няма да се случи“, уточни министърът на енеретиката Александър Николов.

Бившият енергиен министър Теменужка Петков коментира, че премиерът Кирил Петков отново „не е запознат с фактите по случая”.

Договорът за рехабилитация е сключен

през април 2019 г. след проведена открита процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие.  Банката финансира 70% от стойността на проекта, а останалите 30 са собствено финансиране на НЕК.

През февруари вътрешният министър Бойко Рашков заяви: „Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект – ПАВЕЦ „Чаира“, чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието.

От няколко години бавно и сигурно

най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван“.

ПАВЕЦ „Чаира“ има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г.

Авария в една от турбините е проблемът

в ПАВЕЦ Чаира. Това съобщиха източници на bTV вчера. Към момента пожарна и полиция не са на място, тъй като не са получавали сигнал за това. Към този момент опасност за хората от градове и села ,които се намират под ПАВЕЦ Чаира няма опасност и няма пострадали съобщиха официално от полицията, предаде кореспондентът на bTV в региона Райна Зайкова.

„Информацията, с която разполагаме от наши съграждани, които работят на ПАВЕЦ „Чаира“ се препокрива изцяло с официалната информация. Няма напрежение“, заяви кметът на Белово Костадин Варев.

- реклама -