След арестите на българи: Какво можем да носим в Гърция

След арестите на българи: Какво можем да носим в Гърция? В навечерието на великденските празници хиляди нашенци се отправят за почивните дни към Гърция. Вчера bTV съобщи, че в Южната ни съседка има задържани нашенци за незаконен внос на цигари, заради това, че са вкарали по 4 стека електронни цигари на човек, които са били за лична употреба. Получили са и солени глоби на границата. На 13 април Лиляна пътува с приятеля си към почивка в Гърция.

„Аз пуша ужасно много, моят приятел също – за лична употреба. Митничарят ми каза, че имаме проблем и ми каза – това не са цигари, останах ужасно озадачена“, обясни Лиляна Петкова. На Кулата – Промахон им казват, че трябва да отидат с полицейски ескорт до Серес, където да платят глобата – по 1536 евро на човек. В килията Лили се оказва с българка, задържана за същото провинение – 7 стека с електронни цигари. Арестувани са общо 7 души.

Българите, които ще пътуват по Великден към Гърция, трябва да знаят, че могат да пресекат границата само с 2 кутии електронни цигари, а не с 4 стека, както за обикновените цигари. В България 2 кутии струват 11 лева. За сравнение в Гърция само една кутия е 4 евро.

Какво може да бъде внесено в Гърция

Лекарства

Пътниците имат право да носят лекарства в Гърция, предназначени за лична употреба, ако не съдържат наркотични или психотропни вещества. При лекарства, съдържащи наркотици, всичко е по-сложно. Лекарствата не могат да бъдат внесени в Гърция и за медицинските препарати се изисква разрешение. Но тя е решена. За да не се възникват проблеми при преминаването на границата, трябва да имате лекарство:

 • оригинална опаковка и проверка от аптеката,
 • рецепта за лекар, който ви освободи това лекарство
 • копие на медицинска карта.

Валута и бижута

Ако отивате в Гърция от страна, която не е включена в ЕС, без декларация можете да внасяте 10 000€. Трябва да се декларира голяма сума, както и бижута. Всичко зависи от това дали отивате с туристическа агенция или организирате самостоятелно пътуване.

В първия случай е необходимо да се съветват с персонала на туристическата агенция. Във второто – пари трябва да се вземат в размер на 50 € на човек на ден. Минимум.

Паричните средства могат да поискат да представят на митниците. Може да не пита, разбира се, но е по-добре да напредне.

Животни

Не всички хора, оставяйки чужбина, могат да си позволят да оставят домашните си любимци у дома. Случва се, че няма кой да му се довери и да го вземе с него.

Ако сте взели решение за вноса на животното в чужбина, по-специално за Гърция, ще трябва да бъде добре подготвено. Какво точно трябва да познава собствениците?

Първо, Гърция е позволено да внася не всички домашни любимци. Само кучета, котки и порове се считат за домашни любимци от гърците. Останалите, уви, ще трябва да добавите някъде. Можете също да вземете със себе си не повече от две животни.

Второ, В различни авиокомпании собствените им правила за транспортиране на животни, различна лимит за плащане и тегло (животни, претеглени заедно с носене). Ограниченията не се отнасят до ръководните кучета, но те трябва да бъдат предупредени предварително. Струва си да се изясни този въпрос при закупуването на билети, а не в кабината на самолета.

Трето, Ако вземете домашен любимец с вас, трябва да се погрижите за ваксинации и документи, а именно:

 • присаждането от бяс трябва да се прави не по-рано от 12 месеца и не по-късно от месец преди пътуването,
 • животното трябва да бъде нарязано
 • ветеринарни свидетелски показания получават от ветеринарния лекар (това е наистина 10 дни) + превод на английски или гръцки,
 • ветеринарен паспорт с информация за всички ваксинации и здраве на животните,
 • помощ F-1 (на летището се обменя за международен сертификат за контрол), \\ t
 • сертификат за племенна стойност.

Храни и други стоки

Това е, което е позволено да се внасят в Гърция:

 • алкохол (1 л напитки е над 22% или 2 литра напитки под 22%), тютюневи изделия (до 200 цигари, 100 цигари или 50 пури). Естествено, това е разрешено само за възрастни. Тези цифри се отнасят до тези, които пътуват от Русия или друга държава извън ЕС. Тези, които пътуват от страни от ЕС, могат да вземат с тях два пъти повече тютюневи изделия и 10 пъти повече алкохол,
 • 500 гр кафе (или 200 грама от екстракт от кафе), 100 гр чай (или 40 грама чайник),
 • до 10 кг храна и напитки, до 2 кг детско и специализирано хранене,
 • продукти за лична употреба в размер до 175 € за възрастен и 90 € за дете, \\ t
 • спортно оборудване (при спазване на задължителния му износ), \\ t
 • една камера и видеокамера,
 • парфюм: спиртни напитки – 50 ml, тоалетна вода, одеколон – 250 мл (за страни от ЕС няма ограничения).

Всичко това не подлежи на мито. Но ако внасяте тези стоки в повече количества, ще трябва да платите 3.5% от потребителската стойност + ДДС.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено