Хемус, магистрала, строеж, нарушения, МВР, МРРБ
сн. БГНЕС

След акциите за строежа на АМ „Хемус“: Открити са документи с невярно съдържание и липса на разрешителни

„По повод изграждането от лот 1 до лот 9 на АМ „Хемус“ са сключени два инхаус договора между АПИ и „Автомагистрали“. Проверката установи, че от лот 4 до лот 9 няма разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе. Не са и приключили. Независимо от това, към фирмите изпълнители по двата договора са преведени авансово едни огромни суми.“

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на МВР и МРРБ във връзка с акциите от последните дни във връзка със строежа на АМ „Хемус“.

В ГДНП са постъпили множество сигнали за нарушения при изграждането на трасето, съобщи Атанас Илков.

По лотовете 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, но и за тях са преведни авансови суми за 92 млн. лв.

„От всички собственици на земи, през които ще минава магистралата, само за 4 лот е започнал отчуждаване на земите. Само при този лот е започнало някакво строителство, което дори не е напреднало. В 5 лот имаме около 2,5 км отнемане на земна маса”, каза още Илков и посочи, че са разпитани над 150 собственици на земи. Проверката на полицията продължава.

Общо ще бъдат разпитани около 1500 собственици.

В акцията участваха и агенти на НАП. Директорът на приходната агенция Румен Спецов обяви, че не може да съобщи какви нарушения са установени, но проверките продължават.

„Ролята на НАП е важна, защото целта ни е да проверим дали изтичането на този ресурс не е довело до изтичане на облага, както и дали се извършени данъчни нарушения. Накратко казано, проверяваме дали тези нарушения не са ощетили всеки българин”, каза Спецов.

От своя страна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отново повтори, че са раздадени и млрд. лева авансово за строежа.

„Ние считаме че тези пари са подложени на огромен риск и не е имало никаква спешност да бъдат раздавани през 2020 г.“, каза Комитова.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че са открити документи с невярно съдържание.

„Трябва да е ясно, че се обединихме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено.
Данните, с които разполагаме, сочат, че са съставени десетки документи с невярно съдържание.
За всеки едни от тях ще търсим отговорност“, добави вътрешният министър Бойко Рашков.

Той посочи, че властите не знаят коя е фирмата, която се е заела със строежа на участъците от „Хемус” и са получили авансови плащания.

Според него за първи път в историята на България има строителен обект, за който не се знае кой е отговорен. Рашков обвини бившите управляващи, че „са докарали тежки техники в центъра на София за протест”.

„Обявихме, че ще проверим кои са тези. Оказа се, че някои представители на протестиращите са от фирми, на които държавата е платила за тези лотове. В нашето разследване ще трябва да установим кой строи тези лотове, за които е платено авансово. От обществено значение е кои са тези, които строят тази магистрала, по която ние се надяваме да можем да пътуваме. Не можем ли да знаем кой я е изграждал и строил? И утре като стане нещо, ние да търсим отговорен”, попита Рашков.

- реклама -