Джонсън, препоръка, САЩ, смъртни случаи
сн. БГНЕС

След 9 смъртни случая: В САЩ не препоръчват ваксинация с „Джонсън“, ако има други налични

Хората не трябва да използват ваксина на „Джонсън и Джонсън“ (J&J) срещу Covid-19, при налични ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“, заявиха от Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC).

Данните на CDC показват, че най-малко 54 души в САЩ, повечето от които жени, са били хоспитализирани заради кръвни съсиреци, а девет души са починали след ваксиниране с J&J.

Препоръката да се избират с предимство ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ бе направена от директора на CDC д-р Рошел Валенски след изслушване на членовете на Консултативния комитет на агенцията по имунизационни практики за риска от редки, но животозастрашаващи кръвни съсиреци, свързани с ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

Консултативният комитет се срещна, след като Администрацията по храните и лекарствата обяви , че са добавили противопоказание към ваксината на „Джонсън и Джонсън“ за хора, които преди това са развили тромбоза със синдром на тромбоцитопения, след като са получили една доза от ваксината – те не трябва да получават втора доза.

От Администрацията също така заявяват, че най-високата честота на докладване на проблем с кръвни съсиреци – около 1 случай на 100 000 дози – е бил при жени на възраст от 30 до 49 години. Около 15 процента от тези случаи са били фатални.

Консултативният комитет препоръчва ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ да бъдат „предпочитан“ варианти за възрастни, като в крайна сметка заключава, че ваксините с и РНК осигуряват по-голяма защита и по-малко рискове. Някои специалисти обаче твърдят, че те предизвикват понякога сърдечни проблеми.

Препоръката не забранява използването на ваксините на „Джонсън и Джонсън“, но настоява, че другите опции са по-добър избор.

Източник: БНР

- реклама -