след 7 месеца

След 7 месеца студена война Путин и Ердоган ще си проговорят

След 7 месеца на обвинения и санкции руският президент Владимир Путин ще проговори на турския му колега Реджеп Ердоган. Утре двамата ще проведат телефонен разговор, съобщиха от Кремъл.

Това ще е първият пряк контакт между двамата след инцидента от миналия ноември с руския боен самолет, свален над Сирия от турски изтребител.

Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще се проведе „по инициатива на руската страна“, след като турският президент изпрати до Кремъл писмо, в което се извинява за инцидента.

С изпращането на писмото на президента Ердоган бе направена важна стъпка към нормализиране на отношенията“, заяви Песков пред журналисти. „За няколко дни ще е възможно да се нормализира всичко, но работата в това направление ще продължи“, добави Песков.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви по телевизия TRT, че страната му е готова да компенсира Русия за щетите по сваления самолет. По-късно политикът се отказа от тези думи, отбелязвайки, че става въпрос само за извинения.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха след инцидента от 24 ноември, когато турски изтребител свали в сирийското въздушно пространство руския боен самолет Су-24.Руската стана окачестви това като „удър в гърба“ заради положителното състояние на двустранни отношения отпреди инцидента. Президентът Владимир Путин въведе редица санкции срещу Турция заради инцидента.

- реклама -