пътни строители, протест, заплати

След 5 месеца без заплати: Пътните строители започнаха блокади в цялата страна (ВИДЕО)

Служители на пътно-строителни фирми от цялата страна излязоха на протест в редица градове.  Недоволството на работниците е породено от факта, че за последните пет месеца те не са получавали заплати, а от служебното правителство твърдят, че причината за това е липса на пари в бюджета. И след редица срещу до решение на казуса не се стигна.

В столицата движението беше блокирано на пл. „Независимост“. Работниците са облечени в сигнални жилетки, някои от тях са с каски. Те носят и плакати, на които пише:

„Защо обезкървявате пътищата?“, „200 хил. служители или 200 хил. безработни, кое избирате?“, „Държава без пътища няма!“.

Протест на пътни фирми блокира движението и на Аспаруховия мост и в двете посоки в 16 часа днес, предаде Радио Варна.


Протестиращите струпаха тежка техника на платното. Издигнаха транспаранти с надписи: „Съжаляваме за неудобството, но държавата е в ремонт“, „Ще има зима без снегорини“ и др.

Очакваше се демонстрациите да продължат час, но участниците започнаха да пропускат автомобили по-рано.

Блокада и на пътя София-Перник. 12.7 млн. лв дължи АПИ на пернишката фирма „Пътища Перник”, която има договор с пътната агенция за поддържане на републиканската пътна мрежа в област Перник. Дружеството изпълнява и три превантивни ремонта, сред които и на пътя Перник- София.

Към момента са изчерпани всички ресурси, няма пари за заплати, наложило се и съкращение на част от работниците.

Служители на пътно поддържащите фирми в Благоевградска област протестираха на пътен възел Благоевград Юг от магистрала „Струма“.

Демонстративно камиони на фирмите правят обиколка в кръговото кръстовище извеждащо автомобилния поток от магистрала Струма на главен път Е-79.

Тежкотоварните камиони са с лозунги „Ще има зима без снегорини“, „Изработено си е наше по право, дайте ни го“, „Не сме крадци“, „Път без посока няма“.

- реклама -