Лъв НДК паметник мемориал войници

След 37 години! Лъвът от Войнишкия мемориал отново е пред НДК

Лъвът от Войнишкия мемориал на 1-и пехотен софийски полк и 6-и пехотен търновски полк е върнат пред НДК.

Паметникът е открит на 28 октомври 1934 г. и се е състоял от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

Под лявата си лапа лъвът държи карта на Санстефанска БългарияКаменният лъв се е издига пред централната паметна плоча на мемориала до 1980 г.

Той е поставен на мястото на паметника „1300 години България”, чийто останки бяха демонтирани в началото на юли месец. Решението за премахването на паметника с автор професор Валентин Старчев, бе взето години по-рано.

Къс история се връща на своето истинско и оригинално място„, заяви заместник кметът по културата Тодор Чобанов.

Оригиналният паметник на софийските полкове е открит през 1934 г. от цар Борис Трети. То е дело на големия кмет и деец на София Иван Иванов на тогавашната община, но и на военните организации, които са искали във всяко населено място на България да има войнишки паметници. За съжаление през годините той претърпява промени и през Втората световна война при бомбардировките една от трите мемориални стени е разрушена, а впоследствие е окончателно разрушен заради строежа на НДК“, посочи Чобанов.

- реклама -