След 32 часа в снежния капан край Леденика – разказ от първо лице

Снегът в района на пещера Леденика е натрупал много бързо. Това разказа пред Нова ТВ един от спасените от снежния капан. Петима служители на общинското предприятие „Спорт и туризъм” към пещерата „Леденика“ се оказаха изолирани, след като огромно количество сняг натрупа във Врачанския балкан.

„Всичко стана много бързо. Нямаше паника. Имахме вода и храна. Още вчера разбрахме, че няма да можем да преминем през снега и ще останем в капан”, разказа Петър Иванов.

Той и други четирима останаха в плен на снега повече от 32 часа.

Над 2-3 метра са били преспите. Наложило се с тежка верижна техника да бъдат пробивани преспи, буквално е бил прокопан проход, за да бъдат евакуирани.

„Изпратихме бус, за да свали хората. И друг път ни си е случвало подобно нещо. По пътя имаше закъсали камиони и се забавихме. На разклона за „Леденика” стана ясно, че бусът няма да може да се изкачи заради многото сняг. Разчитахме на това, че сутринта почистващата фирма ще се справи със снега. За съжаление обаче вятърът се беше усилил”, каза Кирил Кирков, управител на общинско предприятие „Спорт и туризъм“.

„След като получихме сигнал, отидохме и видяхме какво е положението и преценихме каква техника ни трябва, за да спасим хората”, обясни Тодор Гоцев, началник на РСПБЗН – Враца.

А днес – ситуацията в района на пещерата остава непроменена – път и поляни са сляти в едно от натрупалия сняг.

 

 

 

- реклама -